Европейската комисия обяви в края на миналата седмица сключването на поредното споразумение за свободна търговия - този път с Мексико. Как ще се отрази това на европейските фермери? Селскостопанският сектор в ЕС иска отговор на този въпрос, особено след като Мексико е основен световен производител на храни.
„Споразумението въвежда амбициозна рамка за задълбочаване на икономическите отношения, включително потенциала за увеличаване на износа на селскостопански хранителни продукти от ЕС за Мексико“, се посочва в изявлението на Комисията. Споразумението беше сключено след политическа среща между комисаря по търговията и икономическата сигурност Марош Шефчович и мексиканския министър на икономиката Марсело Ебрард.
„Всеобхватната сделка на ЕС с Мексико ще премахне търговските бариери и ще насърчи инвестициите, подкрепяйки създаването на работни места и просперитета и от двете страни“, заяви Марош Шефчович, цитиран от agrointel.
Предполага се, че европейските фермери и износители ще спечелят от сделката с Мексико, защото страната внася много агрохранителни продукти от Стария континент.
Според ЕК европейските фермери ще се възползват от:
• премахване до 100 % на митата върху важния износ на ЕС, като сирене, птиче месо, свинско месо, тестени изделия, ябълки, конфитюри и мармалади, както и шоколад и вино ;
• разширяване на защитата на емблематични, традиционни европейски продукти (географски означения) до 568;
• ускоряване и намаляване на разходите за износ на селскостопански хранителни продукти поради опростяване на процедурите.
„Фермерите и производителите на храни и напитки в ЕС вече изнасят продукти на стойност над 2 милиарда евро за Мексико. Това модернизирано глобално споразумение с Мексико ще отвори и гарантира още по-големи пазарни дялове и възможности за тях. И мексиканските потребители ще могат да се насладят на най-доброто от нашия Съюз“, каза Кристоф Хансен, еврокомисар по земеделието.
Оптимизмът на комисар Хансен, че мексиканците ще ядат органична европейска храна, е критикуван в селскостопанската преса, особено в полската. Според последното проучване на Евробарометър за „Европейците, селското стопанство и ОСП“ дори европейците не консумират органични продукти в големи количества, защото са твърде скъпи и за най-богатите страни.
Освен това Мексико е основен производител на храни. През 2021 г. страната реализира 2,6% от световното производство на преработени храни и е на 3-то място като производител на храни в Америка след САЩ и Бразилия, както и на 9-то място в света. По този начин идеята, че споразумението за обмен с Мексико е „Меркосур 2.0", не е далеч от реалността.
4 КОМЕНТАРА
25.01.2025
21.01.2025
21.01.2025
21.01.2025