Европейският съюз трябва да насърчава отглеждането и събирането на билки, заради потенциала, който този вид дейност има за създаването на работни места и развитие на икономиката. За това призова евродепутатът от БСП Момчил Неков по време на обсъждане на новата Стратегия за горите, предложена от Европейската комисия, на заседание на Комисията за земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент, което се състоя в Брюксел днес.
 
Неков, който е член на комисията заяви: "Освен източник на дървесина, гората е и традиционен ареал за отглеждане и събиране на билки и според мен потенциалът, който има този вид дейност трябва да бъде промоциран по-активно. Лечебните растения се използват в редица отрасли като медицината, козметиката, а също така и в хранително-вкусовата промишленост. Устойчивото развитие на този вид дейност трябва да осигури по-голяма чуваемост сред гражданите, заради потенциала, който има.“ Евродепутатът от БСП смята, че ЕС трябва да обмисли и дали да не предложи икономически стимули за собствениците на гори, чиято собственост попада под "Натура 2000" и които не могат да ползват пълноценно потенциала на горите си, заради задълженията си, произтичащи от тази екологична програма на ЕС. В България, над една трета от територията е покрита с гори. Близо 60% от тях са включени в "Натура 2000". Европейската комисия предложи нова горска стратегия през 2013 г. В момента тя се обсъжда от Европейския парламент и страните членки.
 
Освен това евродепутатът предложи да се въведе препоръчителен минимум за биопродукти, които да се дават на децата в училище по европейските схеми. Според него 5-10 на сто от млякото, плодовете и зеленчуците, които се финансират от европейския бюджет трябва да са с биологичен произход, за да се насърчи здравословното хранене и борбата срещу наднорменото тегло сред подрастващите. Неков, който е член на комисията, изрази тревогата на редица български образователни институции, бенефициенти от намеренията на Европейската комисия да преразгледа схемата, тъй като България е сред страните отличнички и през последните 2 години усвоява 100% от средствата. Той изрази готовност за сътрудничество в споделяне на успешния българския опит по тази програма.
 
Европейската комисия предлага обединяване на действащите досега две схеми - за мляко и за плодове и зеленчуци в училище. Предвижда се създаване на доброволен норматив за четвърт литър мляко на дете дневно и въвеждане на порции за плодовете и зеленчуците. 
 
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!