Страната ни е рекордьор по ръст в производството на козе месо. Според данни на ЕК, България отчита над 50% повече произведено месо от кози спрямо миналата година. Комисията отчита и ръст от над 10% при стадата с кози.

Обвързано подпомагане - дяволът е в детайлите

Тези данни бяха изнесени по време на специална среща с овцевъди и козевъди от целия ЕС, която се състоя наскоро в Брюксел, съобщи за Агри.БГ Стоян Чуканов, който представя сектора ни в Брюксел. Именно той беше избран за представител в Европейския икономически и социален комитет през април 2020 г.

Изнесени бяха и други интересни данни, като например, че агнешкото месо в Европа се търгува около 6 евро/кг, докато в Нова Зеландия цената за този вид трупно месо е 4,50 евро. Именно по този начин Нова Зеландия си гарантира доста голям дял на европейска почва. 

“Вносът на агнешко месо от Нова Зеландия влияе и на европейските цени, включително и на тези в България. На срещата френската асоциация на овцевъдите коментира, че именно заради това ще настоява за ясно разделение между свежо и замразено месо”, коментира Чуканов.

Този проблем беше наболял преди няколко години и в България. Тогава обаче, благодарение на упорството на родните асоциации, се стигна до печати, с които потребителите лесно могат да се ориентират кое месо е вносно и заклано в България и кое е редно. У нас синият печат дава гаранция за 100% българско агнешко месо.

По европейски данни около 3% е делът на българското агнешко, като бяха представени позитивни параметри и показатели. 

“Един много умен ход, който са направили румънските власти, е свободното колене на животни в животновъдните обекти. По този начин страната почти се изравнява по резултати с топ производителите на агнешко месо в Европа и е в челната петица”, заключи Стоян Чуканов.