Европейската комисия (ЕК) актуализира насоките за прилагане на постоянно затревените площи. Промените се налагат в съответствие с измененията, приети в Регламент (ЕС) 2017/2393, т.нар Регламент „Омнибус“
 
 
Обновеният документ беше предложен за дискусия на държавите членки, по време на заседание на Експертната група за директни плащания, което се проведе в Брюксел, съобщи ОДЗ-Кюстендил. След извършване на юридическа проверка на текста, ЕК ще изпрати до всички държави членки документа с окончателните насоки, които да бъдат приложени през кампания 2019.
 

Как стоят нещата към момента у нас?

От 2018 г. Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) в България поддържа данни за временно затревените площи в Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП), които включват терени с минимален размер над 1 декар, заявени според номенклатурата на културите в ИСАК (Идентификационната система за администрация и контрол).
 
В наредбата за  създаване, поддържане, достъп и ползване на Интегрираната система за администриране и контрол е записано, че агроминистерството ще поддържа данни в СИЗП за временно затревените площи. Те включват площи с минимален размер над 1 декар, заявени за подпомагане в парцели с код на култура от групата на обработваемите земи, представляващи временно затревени площи, съгласно номенклатурата на културите в ИСАК.
 
Ако тези площи обаче са заявени в парцелите до четири поредни години, се считат за обработваеми земи. Площи, заявени в парцелите пет и повече поредни години, се считат за постоянно затревени площи.
 
На заседанието ЕК отговори на допълнителни въпроси на държави членки относно правилата за прилагане на проверки чрез дистанционно наблюдение. Отговорите на въпросите се отнасят за кампании 2018 и 2019, като ЕК съобщи, че е получила нови заявки за прилагане на дистанционно наблюдение от пет страни-членки.