Холдинга "Агроферт" – третата най-голяма чешка фирма, е получавал неправомерно евросредства заради конфликт на интереси, установи Европейската комисия (ЕК). Нарушавайки правилата, собственикът му, чешкият премиер Андрей Бабиш ,е продължил да управлява бизнеса си докато е бил финансов министър, а в последствие и премиер, е окончателният одит на комисията по сигнали за конфликти на интереси.

За биото с любов или как ще ги стигнем австрийците?

След това заключение излиза, че компанията трябва да върне всички европейски пари, отпуснати ѝ след 2017 г. Холдингът на Бабиш, който е определян за петият най-богат човек в Чехия, се занимава със земеделие, хранително-вкусова, химическа промишленост и медии. През 2019 г. ОЛАФ - европейската служба за борба с измамите оповестява, че за последните 4 години 320-те компании, влизащи в холдинга, са получили 11 млн. евро финансиране от европейския бюджет, припомня Дневник.

Настоящият доклад на Комисията потвърждава тези данни. "Безпристрастното и обективно изпълнение на задълженията на Бабиш е компрометирано, тъй като той е бил замесен в решения, които са касаели и "Агроферт". Дружествата от холдинга не е трябвало да получават субсидии ", заяви ЕК. 

Чешкият премиер отрече с туит обвиненията за конфликт на интереси, като заяви, че този одит е бил "целенасочен и манипулиран", а той от своя страна винаги бил спазвал закона.

През 2017 г. Бабиш прехвърлил собствеността върху "Агроферт" на два доверителни фонда през в съответствие със закон, забраняващ на заемащите публични длъжности да притежават частен бизнес, който бе приет именно заради него и продължава да бъде наричан „Законът Бабиш“. От Европейската комисия обаче твърдят, че премиерът на Чехия е продължил да участва в управлението на агрохолдинга.