Новата Advanced Driving System (ADS – Система за лесно управление) на тракторите Landini REX 4 получи престижната награда за технически иновации - Technical Innovation Award 2018, която се присъжда от международното търговско изложение за земеделска техника в Болоня, Италия.

 

Иновациите на EIMA идват с Landini


„В Argo Tractors ние вярваме, че тази награда валидира в още по-голяма степен продължителните ни усилия да развиваме нашите продукти като повишаваме комфорта, сигурността и представянето им в работа, което е в същността на корпоративната ни мисия.“, отбелязва Антонио Салватерра, Маркетинг Директор на индустриалната групировка.


Специализираните трактори изискват много усилия от страна на оператора, който трябва да управлява едновременно трактора и инвентара. Системата за лесно управление има за цел да повиши удобството на оператора като улесни управлението. Landini REX 4 е оборудван с иновативна хибридна система, която с помощта на най-новите технологии от механиката и роботиката улеснява маневрите както в междуредията или на полето, така и при транспорт. Прилага се иновативен принцип от автомобилната индустрия: воланът се втвърдява заедно с увеличаване на скоростта, а колелетата се връщат автоматично в централна позиция след обръщане в завой. Новото технологично решение предлага връзка със сателитно насочване, запаметяване и контрол на позицията на колелетата при движение по наклонени терени и при обработки в междуредия и по този начин елиминира въздействието от неравния терен върху прецизността на кормилното управление.


В допълнение, операторът може да управлява всички функции на машините от един-единствен терминал, като конфигурацията на монитора автоматично се настройва и променя спрямо използваните в момента функции.

 

Оптимална ефективност на операциите в полето се осигурява от мултифункционалния джойстик „всичко-в-едно“, който управлява до 7 електро-хидравлични разпределители; електронен контрол на работните часове през деня; регистри за площите и сервизната поддръжка чрез Landini Fleet Managementпротокол; възможност за дистанционна диагностика в реално време. Всичко това може да се контролира удобно от бюрото на собственика или мениджъра на тракторния парк в стопанството.


Внедряването на тази технология има много предимства. Първо, операторът е свободен да се концентрира по-добре върху операциите в редовете и междуредията, докато блокът за електронен контрол (ECU) на трактора се грижи за шофирането, записваи следи моточасовете, консумацията и изискванията за сервизна поддръжка благодарение на IoT (Интернет на нещата), световна премиера при специализираните трактори.


Допълнителни предимства има за собственика или мениджъра на тракторния парк, който разчита на уеб-платформа за планиране на предстоящите сервизни дейности и ремонти и автоматично управлява поддържането на регистъра на площите. Не на последно място, тракторът „се радва“ на непрекъсната диагностика в реално време, което намалява износването му и следи за проблеми по механиката и електрониката, обичайно свързвани с конвенционалното управление.