Египет увеличи значително износа на агростоки към Русия. Експерти отчитат положителен тренд за увеличаване на обема на доставките, пише www.zol.ru, цитирайки заместника на египетската парламентарна комисия по земеделие Хишам ал-Хасри.
 
 
Преди четири години Русия забрани вноса на някои селскостопански продукти, суровини и храни от САЩ, ЕС, Канада, Австралия и Норвегия. Забраната включваше месо, колбаси, риба и морски дарове, зеленчуци, плодове и млечни продукти.
 
„Ние се стремим да се възползваме от контра-санкциите, които Русия е въвела срещу страните от Европейския съюз, тъй като руският пазар е най-важният за Египет заедно с Китай“, коментира ал-Хасри.
 
За периода от септември 2017 г. до май 2018 г., Русия се е превърнала в основен купувач на египетски зеленчуци и плодове. През този период Египет доставя на Русия селскостопански продукти на стойност над 307 милиона долара.
 
В същото време, според ал-Хасри, доставката на селскостопански продукти на Русия през 2018 г. може да нараснат с 25%, в сравнение с 2017 г. – „Очевидно е, че търсенето на плодове и зеленчуци нараства“, каза още експертът.
 
Според него, египетските производители са увеличили значително и доставките на грозде и мандарини.
 
По думите му, в рамките на предстоящата парламентарна сесия, депутатите възнамеряват да обсъдят редица закони, насочени към увеличаване на износа на селскостопански продукти.