Държавната агенция за снабядаване на Египет (GASC) организира днес търг за покупка на най-малко 55 000-60 000 тона пшеница с доставка 10-20 декември 2016 г., съобщи онлайн изданието BlackSeaGrain. 
Агенцията се надява да получи предложения от САЩ, Канада, Австралия, Франция, Германия, Полша, Аржентина, Русия, Румъния, Украйна, Казахстан и България. 
[news]
 
Предишният търг бе проведен на 25 октомври, като тогава бяха закупени рекордните за последните две години обеми от 420 000 черноморска пшеница, от които 180 000 руска на цена 193,41 долара за тон и 240 000 румънска, търгувана на 192,62 долара на тон. 
По прогнози на американското министерство на селското стопанство, цитирани от Блумбърг, в рамките на текущата пазарна година Египет ще купи 11,8 млн. тона пшеница в сравнение с 11,9 млн. тона предишния сезон.
 
Новата система за контрол на качеството 
Според новите правила в Египет Генералната организация за контрол на вноса и износа (GOEIC) ще е единственият държавен орган, който ще инспектира пшеницата при товаренето и пристигането на пристанищата. Тя ще сключва договори с фирми за инспекция от името на доставчиците, които ще преглеждат пшеницата на пристанището на товарене. На египетските пристанища пък ще има местни инспектори. Системата ще замести държавните инспектори, което се очаква да доведе до намаляване на разходите по проверките наполовина. 
 
Според анализатори промяната може да понижи цените на международните търгове с около 5%, което ще увеличи броя на офертите, които получава арабската страна.
Египет е най-големият купувач на пшеница в света благодарение на държавна програма за субсидиране на хляба за населението.
Около стандартите за качество в страната имаше спорове, продължили цял месец, които доведоха до отмяна на търгове, по-високи цени и по-малко оферти.