През тази година Египет ще произведе около 9,5 млн. тона пшеница. Това заяви говорителят на Министерството на земеделието в страна. Прогнозата е направена на база отчети на Grain On-Line.
 
 
През 2018 Египет е произвела 9 млн. тона пшеница.
 
По закон египетското правителство купува всяка година около 3 млн. тона пшеница за вътрешния пазар. Тази вид плащане се отпуска по програма за насърчаване на местното производство хляб.
 
Жътвата на пшеница в Египет протича в месеците от април до юни.
 
Това производство обаче не може да задоволи страната. Ежегодно Египет внася голямо количество пшеница от други страни. Преди дни стана ясно, че Франция и Румъния успяха да изместят руските търговци по време на последния търг, организиран от египетската държавна компания GASC за доставка на хлебно зърно.
 
Наддаването се проведе на 29 януари, а цените достигнаха 252 долара/тон без транспортните разходи. Участниците от Русия рискуваха с две много високи оферти – по 255 долара/тон и 260 долара/тон, и това беше причината да не стигнат до сделка.
 
Френските доставчици предложиха цени от 243,00 до 249,70 долара/тон, докато фирмите от Румъния играха в диапазона 249,8-259,9 долара/тон. В резултат Египет предпочете френската и румънската пшеница, като купи 360 хил. тона с доставка през втората десетдневка на март.