Близо 50 земеделски производители с 20 трактора и лични автомобили протестират на главния път Плевен- Русе край свищовското село Горна Студена. За да подкрепи протестиращите от София пристигна и председателят на Националната асоциация на земеделските производители Ивайло Тодоров.

На пътя край Горна Студена се събраха производители от общините Свищов, Белене, Бяла, Полски Тръмбеш и Павликени. Техните искания са обобщени в осем точки. Първата от тях е до края на месец януари да бъдат изплатени на всички земеделски производители полагащите им се плащания за 2008 г., които са в размер на 20,80 лв. за дка обработваема площ.

Сред исканията, които протестиращите имат, са още спазването на сроковете за разглеждане и финансиране на проекти по европейските програми за земеделие, намаляване срока за изплащане при одобрен и изпълнен проект по Програмата за развитие на селските райони от четири на един месец и оставки на браншовите организации в управлението на фонд “Земеделие”, в частност в Управителния съвет на фонда.

По време на протеста край Горна Студена бе представена и декларация на обединени студенти, природозащитници и земеделски организации, която е адресирана до Народното събрание. Декларацията съдържа общо 19 точки с конкретни искания и в нея се заявява, че протести ще има докато парламентът и правителството не изпълнят всяко едно от тези искания. Протестът на земеделците край Горна Студена продължава и в момента, но няма да бъде блокиран пътят Плевен-Русе.