С над 33 000 бройки са се увеличили използваните образци на еднодневни трудови договори спрямо година по-рано. Това сочат данните за 2018 г. на Главна инспекция по труда (ГИТ), пише порталът Economic.bg.
 
Най-голям е делът на 8-часовите договори, но все повече работници се наемат и за 4 часа. Повишава се тяхната информираност, че на такъв договор могат да работят до 90 дни на година. Това не води до спиране на социалните помощи за безработица или до отписване от Борсата по труда.
 
Еднодневните трудови договори бяха въведени през 2015 г. Първоначално те се прилагаха само за секторите плодове и зеленчуци. По-късно започнаха да важат и за производството на етерично-маслени култури. От 2017 г. тези договори могат да се заявяват и онлайн, независимо от работното време на администрацията.
 
Земеделски производители от други сектори също желаят да имат право да сключват такива договори. Едни от тях са тютюнопроизводителите. Наскоро земеделският министър Румен Порожанов пое ангажимент да регламентира еднодневните договори и при тях, коментира Цветан Филев от НАТ–2000.
 
Тези договори дават по-голяма гъвкавост на стопаните, потвърждава Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплондните. Според него трябва да се въведат и персонални идентификационни карти, които да отчитат часовете работа на наетите хора. 
Въпреки това остава и голямато недоволство на фермерите от попълването на безкрайни документи и то в активния сезон. 
 
 
С 15% са се увеличили еднодневните трудови договори в Ловешко спрямо година по-рано. Данните сочат, че 48 земеделски производители в района са заявили 4728 такива договори през 2018 г., съобщава директорът на Инспекцията по труда в Ловеч, цитиран от Дарик.
 
От 110 проверки през годината държавните служители са установили 349 нарушения на трудовото законодателство. Те са съставили десет акта за нарушения на недобросъвестните работодатели. Санкцията за наемане на работници без писмен договор е между 1500 и 15 хил. лв., припомнят от трудовата инспекция.