Близо 84 хил. са закупените от земеделските стопани еднодневни трудови договори от въвеждането им през лятото на миналата година досега, сочи справка на Инспекцията по труда. Интересът на земеделските производители към договорите е голям, но социалният министър Ивайло Калфин не мисли за разпространението им в други сектори. Наемането на работници с контракт за един ден се разрешава само за прибирането на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула.
 
"Засега не предвиждаме разпространение, защото не е редно да се заменят трайни трудови взаимоотношения с краткосрочни. Ако има достатъчно аргументи, че в някои дейности, както в отглеждането на плодове и зеленчуци, се наемат на дадено място много хора за кратък период от време - ще го разгледаме", коментира пред "Сега" министърът. Очаква се Калфин да внесе в парламента анализ за това как действа този механизъм.
[news]

Според справката на ГИТ най-търсени са този вид договори от производителите на грозде - те са купили близо 27 хил. договора, а след тях са малинопроизводителите - с 12 хил. договора. Близо 8500 контракта са купени за прибирането на реколтата от картофи. По региони най-много земеделски производители са се възползвали в Пловдивко - близо 4500 за 140 производители. В област Стара Загора 56 земеделски стопани са купили общо 8450 договора. 
 
В същото време обаче земеделски производители от Пазарджишко протестират от края на миналата година срещу новия вид договори и настояват за тяхната отмяна, въпреки че те са по желание. Според тях с новия механизъм се създава допълнителна бюрократична тежест пред стопаните - отнема много време, а някои от работниците нямали дори лични карти. Глобата за работа на полето без трудов договор за работодателя обаче е от 1500 лв. до 15 хил. лв. Над 500-те производители от Пазарджик заплашиха дори да блокират магистрала "Тракия" в края на месеца, ако не бъдат отменени тези договори. Засега институциите са отговорили, че въпросът ще се обсъжда.
 
Осигуровките по тези договори се плащат предварително от работодателя, а след това той трябва да си ги удържи от надницата. За тази година социалните и здравни осигуровки на базата на минималната заплата от 420 лв. са между 5.61 лв. и 4.88 лв. в зависимост от броя на работните дни в месеца.
 
От инспекцията по труда обясниха, че в момента работят по улесняване на работодателите за регистрация на трудовите договори, като те ще се попълват по интернет. За това обаче всеки работодател ще трябва да регистрира в системата данни на потенциални работници, а след това ще може да си купува договорите онлайн, което означава и през почивните дни. Това обаче ще се случи чак в средата на годината.