Генетиката е фактор, който е ключов за успеха на модерната животновъдна ферма. Отчитайки това, в Румъния може да видите една от най-ценените кравеферми в Стария континент. В нея генетиката е изведена на най-високо ниво. Резултатите от усилията се виждат по стойността на животните и полученото производство на мляко, научаваме от предаването Agriculture la Raport по румънската телевизия Agro TV. 

Говедата са най-силно представени в националния генетичен резерв

Фермата Panifcom се намира в окръг Яш и се развива под зоркото управление на инженер Лучиан Челариу. 

За да стигнеш до тези резултати, трябва да имаш много добре подготвен план, стратегия, да започнеш от нулата и да искаш да стигнеш възможно най-високо. Тези неща се правят постепенно. Когато купувате генетични продукти, трябва наистина да искате да получите животни с много добро качество, да имате достъп до данни за тях, да видите генетични линии, производства и да инвестирате, защото качествената генетика не е евтина, разкрива подробности Челариу. 

Това са пари, които си възстановяваш без съмнение, категоричен е инженерът. 

В момента най-ценното животно в Panifcom е на 8-мо място в европейския топ, а цената на му е няколко десетки хиляди евро.

Амбициите на Челариу не спират дотук. Целите са насочени към още по-висока производителност.

Целта ни е към най-високо представяне. В момента имаме дъщери на първите три бика в света, 1-во и 3-то място във фермата. Опитваме се да донесем най-добрата генетика в света. Постоянно правим геномни тестове и сега имаме изпратена партида от 60 проби, ще имаме резултатите след една или две седмици и със сигурност ще има животни, които ще надминат резултатите, които имаме в момента, казва Челариу.Вижте още:

Евростат: Рязко увеличение на популацията от свине в България

Статистика: Овцефермите намаляват, но стадата стават все по-големи

Нидерладците местят фермите си в други страни