Рокадите в земеделското министерство през миналия месец донесоха със себе си много смени по етажите на ведомството – явни, очевидни и не дотам публични. 

AgriАнализ: Има ли смисъл да пишем закони, които не се спазват?

Румен Порожанов, както се казва – повлече крак на 14 май като подаде оставка. Причината за това все още е уж ясна, но май никой не й вярва – а именно, забавянето на свикването на УС на ДФЗ, за да се гласува отстраняването на зам.-шефа на Фонда Иванка Багдатова-Мизова. 

Ден по-късно агроминистерството осъмна с нов стопанин – бившият шеф на Комисията по земеделие в Народното събрание - Десислава Танева. 

Още при поемането на поста си, Танева се зарече, че „със сигурност ще има промени в политическия кабинет на земеделското министерство“. Това обаче досега не е станало. Нещо повече – заместниците на министъра се увеличиха с един  - както беше решено преди оставката на Румен Порожанов, Чавдар Маринов пое растениевъдството и биологичното производство, както и организирането и осъществяването на политиките в тези сектори. 

В същото време, обаче, Агри.БГ научи, че на 21 май шефът на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) инж. Мирослав Джупаров е сменен изненадващо. Начело на агенцията застана инж. Мирослав Маринов, който до момента беше шеф на Регионална дирекция по горите-Сливен.

Преди да оглави ИАГ, Джупаров беше и директор на дирекция „Ловно стопанство". Оказа се, че той отново е върнат на този пост. 

С това официалните промени приключват. Агри.БГ обаче научи за още две размествания.
Новина от последната седмица е, че Слави Кралев отново е върнат в Дирекция „Пазарни мерки и организации на производители" в агроминистерството. Друг наш източник пък посочи, че Кралев е вече е заел поста директор на новата дирекция „Растениевъдство и биологично производство". Въпреки това, в сайта на ресорното ведомство информацията не е актуализирана. 

Кралев беше отстранен през март след скандали заради т.нар. Училищни схеми. 

Успоредно с това, най-вероятно от днес Дирекция „Развитие на селските райони“ остава без ръководител. 
Досегашният директор - Цветомира Стайкова, е получила заповед за отстраняване. Тази промяна също не е обновена на сайта на агроведомството. 

Последните две позиции, съгласно Закона за държавния служител, се заемат след провеждане на конкурс.