При отглеждането на зеленчуци у нас най-голямо е производството на картофи – 192,3 хил. тона, домати – 115,8 хил. тона, дини – 87,3 хил. тона, и пипер – 51,0 хил. тона. Това показва справка на сайта на земеделското министерство, където е публикувана статистика за производството на зеленчуци в България – реколта 2020 г.

Зеленчукопроизводител: По борсите е пълно с кухи фирми, внасящи трето качество зеленчуци

За миналата стопанска година основните площи, използвани за производство на зеленчуци в земеделските стопанства, са 36,5 хил. ха, което е с 9% по-малко от предходната година.

Откритите площи, засадени със зеленчуци, са 35,6 хил. ха, от които са реколтирани 33,7 хил. ха. 

Оранжериите са 898 ха, като са използвани 1,16 пъти за производство на зеленчуци. 

Всички данни за площи, производство и средни добиви по видове зеленчуци и по райони за реколта’2020 може да видите ТУК.

Общо продукцията от зеленчуци за миналата година е 651,6 хил. тона, като от тях 92,6 хил. тона са оранжерийно производство. 

Анкетата е реализирана от 5 ноември 2020 г. до 8 януари 2021 г. от отдел „Агростатистика” при Министерството на земеделието. Данните се отнасят за референтния период – от 1 ноември 2019 г. до 31 октомври 2020 г. Така и не става ясно обаче колко точно стопанства са участвали в нея и на каква база е направена представителната извадка.