Не всеки ден се срещат хора, които да признаят, че са били обикновени субсидари (известни и като субсидиевъди) – че са почиствали собствени или наети общински земи с шредер или косене, за което са взимали доволно субсидии. Пламен Якимов от Ловешко е един от тях.

Как се изменя броят на животните за една година?

Всъщност разговорът ни потръгна още от спечелените от онлайн залагания пари, с които Якимов купува първите си земи. След като правилата за получаване на подпомагане се затягат обаче, той се сдобива и с първите си коне. Вижда, че не е толкова трудно и постепенно преминава към пасищно отглеждане на говеда от породата Абърдийн Ангъс.

Въпреки че по образование е машинен инженер, Якимов всъщност израства в семейство на ветеринарни лекари. Бил е интернет доставчик в Ловеч и пръв публикува клипове как се чертае в СЕУ, още преди ДФЗ да пусне официалното си видеоръководство. Няма как да не сте се натъквали и на негов коментар в социалните мрежи по наболели проблеми в сектора.

Човекът, който събужда потомствената му любов към животните, е дъщеря му, която е майстор на конната езда. Завършила е Свищовския университет и сега работи в компания за софтуерна защита и съхранение на данни. Якимов се шегува, че благодарения на нея е бил не само на тези бали на пасището, но и на остров Бали, откъдето пази причудлива цветна шапка.

Всъщност повече му отива каубойската шапка, с която смята да осъществени идеята си за съвременно приключение с животните, с която е кандидатствал по конкурс за развитие на селския туризъм в Северна България. Мечтае да стигне и до САЩ, за да види на място как се прави печелившо месодайно говедовъдство. 

Вижте повече за стремежа на Пламен Якимов да направи заниманието си устойчиво и икономически ефективно, както е в западноевропейските страни, във ВИДЕОТО.