Домашният хляб Daujėnai има специфична визия и рецепта, изпитана през годините. Вита Станкевичене започва да го приготвя още като дете, когато здравето на майка й се влошава. Рецептата се предава в семейството й от поколение на поколение, съобщава литовският сайт Ukininkopatarejas. 

Дамите в селското стопанство: Ивелина Александрова

Откакто се помни, любимото от детството на Вита е бил домашният хляб на майка й. 

Когато здравето на майка ми се влоши, аз като дете трябваше да меся тесто за хляб. Беше трудно, намерих корито за хляб, приготвих го, изпекох го и започнах да пека ръжен хляб, спомня си управителят на пекарна „Саймета”.

В съответствие с дългогодишните традиции „домашен хляб Daujėnai“ втасва в дървена вана за хляб, където винаги остава малко квас. Част от брашното, кимионът и солта се варят във вода и се държат във вана, докато сместа изстине. След това се налива студена вода, разбърква се и се оставя да втаса около денонощие. Ако тавата за хляб е нова, отнема повече време. След като втаса маята, трябва да се замеси тестото. Работата изисква доста физически труд. Затова днес се прави с миксери. 

При замесването на тестото за домашен хляб Daujėnai използваме само ръжено брашно. Ако добавим и пшеница, тогава пухкавостта и бухването на хляба ще се променят и вече няма да са същите печени изделия. Нашият домашен хляб е наистина домашен – пече се само от вода, ръжено брашно, кимион, сол и малко захар, която слагаме съвсем малко, за да не е много кисел хлябът, отбелязва Вита. 

Специфичното при този хляб е, че закваската е изключително кисела.

В противен случай хлябът няма да втаса, отбелязва Вита. 

Липсата на пшенично брашно предотвратява бързото втасване. Богатият вкус на хляба, получен на втория ден след изпичане, остава непроменен за поне две седмици. 

Разбира се, това не е цялата рецепта на уникалния хляб. Някои детайли от нея се пазят в тайна. 

Когато Вита започва да пече домашен хляб, никой друг в района не го правил. Това веднага й спечелило клиенти. По-късно с нея се свързва един от най-големите търговски центрове.

Това беше преди почти 30 години. След като договорът за сътрудничество беше подписан и на рафтовете се появи „домашен хляб Daujėnai“, започна истинската ера на домашния хляб – изведнъж всички започнаха да пишат „домашен“ на етикетите, споделя Вита. 

За да бъде автентичен, днес домашният хляб Daujėnai има пет специални маркировки на опаковката - „Знак за национално наследство“, „Знак за кулинарно наследство“, Златен медал „Агробалт“, „Храна с марка за качество“ и „Защитено географско указание“. 

Получаването на всяка маркировка изисква усилен труд и събиране на материали, доказващи, че продуктът е достоен да бъде отличен, казва Вита. 

По думите й, етикетирането гарантира, че купувачът ще закупи истински домашен ръжен хляб, какъвто се е пекъл в Литва преди стотици години. След отваряне на опаковката цялата къща се изпълва с аромат на ръж, а литовците наистина ценят аромата и вкуса на домашния хляб.



Вижте още:

Брашно от грозде - какво представлява здравословният продукт?

Семейство мелничари: Не влагаме добавки, защото използваме перфектната суровина

Шермин Кая - фермерката, която сбъдна мечтата си