Едемната болест по прасетата е бързопротичаща бактерийна зараза, която се проявява с отоци по клепачите, парализа на крайниците, храносмилателни разстройства и др. Болестта е широко разпространена у нас и причинява значителни загуби на свиневъдството. Най-възприемчиви са прасетата на 2-3-месечна възраст, и то непосредствено след тяхното отбиване. По-рядко боледуват прасетата-бозайничета и възрастните свине.
Появяването на едемната болест по прасетата се отдава често на настъпилото несъответствие между естеството на получаваната храна и хранителни нужди на бързо развиващия се организъм, от една страна, и физиологичните възможности на храносмилателната система по време на отбиването, от друга страна.
Главно условие за появата на болестта са следните предразполагащи фактори:
- неправилното отбиване на прасетата;
- преждевременното отбиване на прасетата и рязкото преминаване към концентриран фураж;
- прехранването;
- лошите условия на гледане и хранене (държането на прасетата в тесни и влажни помещения, липсата на разходка, едностранчивото хранене с белтъчни храни).
Заболяването се явява внезапно, най-често една седмица след отбиване на прасетата със следните по-характерни признаци: Температурата е нормална или слабо повишена, а преди смъртта се понижава. Апетитът е намален. Дишането е затруднено и свинете хъркат поради оток на глътката. Гласът постепенно изчезва, клепачите се подуват. Кожата е бледа, понякога синкава с червени петна и е много чувствителна. Общото състояние бързо се влошава. Настъпват парализи, редуващи се с пълна неподвижност и сънливост. Свинете лежат на една страна и правят плавателни движения.
За да се предпазят от болестта, малките прасета трябва да се подхранват отрано и постепенно, за да привикнат с обикновената храна. Една седмица преди отбиването и след отбиването на прасетата да не се дават богати с белтъчини храни.
При избухване на едемната болест се прави следното:
- болните прасета се изолират и лекуват;
- в групата, в която се е появила болестта, се въвежда специален режим на хранене: гладуване за около едно денонощие, като през това време и 1-2 дни след това се дава очистително (по 300-400 мл за животно);
- здравите прасета от заразната група при наличност на серум или гама-глобулин се инжектират профилактично (може и през устата).
- ВИЖТЕ ОЩЕ:
- Храненето на прасетата и качество на месото
-
Използване на слънчогледов и соев шрот за храна на свинете
0 КОМЕНТАРА