На площ от 84 дка, Добруджанският земеделски институт - Генерал Тошево отглежда биологично сертифицирани култури. Това съобщи пред Агри.БГ асистент Атанас Атанасов, който в момента е ръководител Биологично производство в землището на село Петлешково.

Биоземеделието е световна тенденция, а Зелената сделка и стратегията “От фермата до трапезата” изискват най-малко 25% от земеделската земя в ЕС да се обработва биологично, както и намаляване на химическите пестициди с 50% до 2030 г. Именно това са причините Институтът да вземе решение за създаване на биостопанство, посочи ас. Атанасов.

Стопанството е преминало през 3-годишен преход към биопроизводство и през тази година получава сертификат за производство на биологични продукти. От групата на зърнено-житните култури се отглеждат лимец и ръж, както и фасул и соя от зърнено-бобовите култури.

“По изискване на сертифициращата фирма, за да се избегнат евентуални злоупотреби, е необходимо да се отглеждат култури, различни от тези, които отглеждаме в конвенционалното стопанство. Затова се спряхме на соя, лимец и ръж. Фасулът, който отглеждаме само за биологично производство е сорт Вежен – единственият с пъстри семена (тип пинто), селекция на Добруджански земеделски институт, регистриран през 2015 г.”, обясни Атанас Атанасов.

Цялото биологично поле е оградено с полезащитни горски пояси, за да бъде защитено от конвенционалното производство на останалите полета. То е разделено на 4 парцела, всеки с площ от 21 дка.

Планирането на правилно сеитбообращение е ключов елемент за биологичното земеделие, поради липсата на минерално торене. Известен факт е, че за една вегетация бобовите растения могат да обогатят почвата с 10-15 кг азот на дка, от корените на растенията, където живеят бактерии, които усвояват атмосферния азот и го превръщат в амонячна форма, която е достъпна за други култури. Благодарение на това е постигнат добив от 400 кг/дка ръж и 250 кг/дка лимец. При фасула добивът е 220 кг/дка и при соята 90 кг/дка за реколтната 2022 г.


"Една от трудностите, с които се сблъскват при биопроизводството в стопанството, е обработката на почвата за бобовите култури по време на вегетацията, тъй не се използват хербициди и се налага ръчно окопаване", каза Атанас Атанасов. 

Произведената биопродукция е с високо качество, но се реализира трудно, въпреки че е биологична, признава Атанасов: “Мое виждане е, че в нашия регион не се цени толкова много биологичната продукция”, каза той и допълни, че биопродукцията се продава на приблизително същата цена като конвенционалната.