В момента подготвяме и ще администрираме помощта заради войната в Украйна. Предполагам, че ще успеем да приключим до края на април 2023 г., за да можем да обезпечим производители на плодове, зеленчуци и тревопасно животновъдство. Това каза заместник-земеделският министър Тодор Джиков в ефира на Нова ТВ.

ГласувайтеКакви са очакванията ви от втория мандат на Явор Гечев като служебен министър?

“Трябва така да разпределим подпомагането в сектора, че да може да обезпечим старта на кампанията по производството на тези култури. В същото време да оставим и една част за към края на годината, когато тези пари ще са изключително необходими за прибирането на културите”, добави Джиков.

Той не се ангажира нито с бюджет по мярката, нито с евентуален процент.

“Нямаме бюджет, който да е одобрен и в момента. Щом не сме предложили такъв, явно си имаме своите причини”, коментира той в отговор на въпрос.

В събота пък служебният земеделски министър Явор Гечев каза в Пловдив, че работим по схема да платим поне 50% от помощта във връзка с войната в Украйна още следващия месец (март - бел.ред.)”.

По думите на Гечев тази година плащанията ще се разпределят през цялата година, а не в самия й край.

Тодор Джиков пък отчете, че държавните помощи, които служебният кабинет е раздал за миналата година, са в размер на 747 млн. лева за сектор “Плодове и зеленчуци”. 

„Забележете - три години по-рано - 2021, 2020 и 2019 г., общата стойност е 550 млн. лв. Ние подпомогнахме сектора, за да се справи с икономическите последствия от коронавируса и войната”, заключи той.