Картофът тази година е добър като показатели и добив, но пазарът е равен на нула, заяви пред Агри.БГ председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков

Растат площите с картофи

Членовете на асоциацията в момента произвеждат около 80% от картофите в България и оперират в седемте известни с картофите си производствени райони на страната. В този ред на мисли оценката на асоциацията за състоянието на сектора е реална, коментира браншовикът

„Ние се опитваме да обхванем проблематиката и долу в ниското, и в планинските райони, която е коренно различна на двете места. Проблемите, които има производителят на ранни картофи в Пазарджишко, нямат общо с тези на неговите колеги в планината. Тази година климатичните условия бяха нормални и за едните, и за другите, с малки изключения в Самоковско и Копривщица, но нямаше сериозни щети. Всички обаче страдат от сегашната ситуация.

В момента цената на ранен картоф на борсата е 25-30 ст./кг, което никога не е било. При два тона среден добив на ранни картофи, което е нормално, и разходи от 1100 лв., се получава около 400 лв./дка загуби за производителите, изчислява Джиков.

Картофената реколта у нас се пласираше главно в туризма, но голяма част от хотелите и ресторантите сега не работят или го правят с много нисък капацитет. 

"Още през месец февруари аз загатнах в писмо до премиера и министъра на земеделието, че не бива да се дават пари в аванс навсякъде и на всяка цена, без да се изчака да се види какъв реално ще бъде процентът на засегнатите в зеленчуковия сектор. Раздаваха се пари на преработватели, на търговци, пари за хладилници", заяви представителят на сектора.

Тодор Джиков: "Нееднократно по време на срещи в министерството споделях опасенията на западните специалисти, че основният удар ще бъде поет от производителите на мляко и млечни продукти, картофи, риба и цветя. При цветята е разбираемо – в затруднения човек се отказва първо от луксозната стока. Всеки ден в Европейския съюз се консумират 6500 тона картофи и преработени продукти от тях, като основната част е в хотелите и ресторантите. Сега те не работят. Същата е логиката и при млякото и млечните продукти.

Тепърва ще започне ваденето на основния картоф – т.нар. стар картоф. В момента от Румъния идват индикации за цени от 8 евроцента (16 стотинки) на килограм. 

Прекрасни добиви се очакват в Германия и Нидерландия, Франция и Белгия – основни страни производители, които определят цените, включително и у нас. Абсолютно всички големи картофопреработвателни предприятия в Западна Европа са отменили договорите си с фермерите, тъй като имат 85 % непродадена стока по складовете. Тези преработватели ще пуснат продукцията, която е от 2019 г.

Картофът, който ще излезе сега в тези страни, при експортно субсидиране от съответните държави, ще дойде тук на много ниски цени.

При това положение българският картоф ще бъде изместен от и без това свития пазар. Джиков отново призова са спешни мерки за ограничаване на вноса и защита на българските производители.

Тодор Джиков: „Работим с немски сортове и като семепроизводител съм правил експерименти с немски колеги. При едни и същи сортове, които се отглеждат в Германия и у нас, самите немци признават, че картофът, който се получава тук, е по-вкусен.

Почвено-климатичният комплекс е основният фактор за това. При нас има голяма амплитудна разлика, която там отсъства, а тя дава на растенията един неповторим балкански отпечатък. В условията на лек стрес културите променят соковете си и движението им, а оттам идват и промените във вкусовите качества. Неповторими сме и при картофите, и при доматите."