Дюлевите дървета виреят на влажни, богати с хранителни вещества и пропускливи почви. Сухи, песъчливи и варовити почви не са подходящи за дюлята. Сортовото разнообразие не е голямо.У нас се отглежда сорт Асеница - плодовете му са средно едри, конусовидни, слабо ребристи, изравнени по форма и големина. Кожицата им е тънка,гладка, зеленикавожълта, покрита с фин мъх. Месото е крехко,сочно, с приятен аромат. Плодовете са подходящи за компот. Дърветата са умерено растящи и родовити. Цъфтежът е късен. Сортът е самоопрашващ се. Не проявява голяма чувствителност към болести. Сортът Португалска дюля е с много едри, крушовидни плодове, с неравна повърхност и широки ребра, лимоненожълти. Плодовото месо е жълтеникаво, сочно, слабо сладко, стипчиво, с каменисти клетки около семенните камерки и добри вкусови качества. Използват се за преработка, не могат да се съхраняват дълго, защото на плодовете се получават горчиви петна и това ги прави негодни за употреба. Дърветата са силно растящи, имат добро и редовно плододаване. Чувствителни са на ниски зимни температури. Цъфтежът им е късен. Сортът Тримонциум е със средно едри плодове, плодовото месо е жълтеникаво, сочно, малко сладко,ароматично,използват се за преработка. Дърветата са силно растящи и са много родовити. Цъфтежът им е късен. Сортът Тримонциум е по-студоустойчив от сорта Португалска дюля. Как да съхраним дюлите при домашни условия - нареждаме ги на рафтове постлани с мека материя, за да се избегне нараняването им. Дюлите трябва да се съхраняват при малко по-висока температура 4 - 8 градуса и при влажност на въздуха около 60%. Съхраняването при стайна температура води до бързо презряване и завяхване.Плодовете на зимните ябълкови и крушови сортове не бива да се запазват заедно с дюлите, тъй като те отделят газове, които ускоряват презряването на другите плодове.
Зрелите плодове съдържат захари, дъбилни вещества, плодови киселини, много пектин. Не пренебрегвайте лечебните свойства на дюлевите плодове и семена. Съчетанието на дъбилни (танинови) вещества с пектин в плода на дюлята го прави полезен при възпаление на лигавицата на храносмилателните органи и действа затягащо. Поради това дюлята е подходяща за диета при разслабени черва, вследствие на възпалително заболяване. Поради наличието на слузни вещества, дюлята се използва и като противовъзпалително средство на дихателните пътища.
Плодът е много ценен и за хора страдащи от анемия.