За поливен сезон 2017 г. предстои въвеждането на нова двукомпонентна тарифа за водата. При анализ на цените е установено, че действащите през 2016 г. цени няма да бъдат особено променени. Това стана ясно от отговора на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на депутатски въпрос. 
 
 
„За подаване на две поливки водоплолзвателите ще заплащат същата стойност за услугата, докато при водоползване за всяка следваща поливка, заплащаната стойност на услугата намалява“, категоричен е Порожанов.
 
Според малинопроизводителите обаче това не е така. Още при въвеждането на промените производителите от Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) скочиха срещу новите цени. Те изпратиха писмено възражение срещу въвеждането на такси и неяснотите по методиката за образуване на цената на водата и размера на таксите за отделни поливки и техният контрол и отчетност.
 
 
Новата ценова политика, която прилага двукомпонентна тарифа, се изразява в:
- постоянен компонент - цена за обслужване, покриващ постоянните разходи по доставка на вода на база площ; и 
- променлив компонент – цена на база измерени обеми вода.
 
Мерките, които ще предприеме МЗХГ за осигуряване на достъпен ресурс са заложени в общата стратегия за управление и развитие на хидромелиорациите и защита от вредното въздействие на водите. Те се изразяват в нова политика на ценообразуване на водата за напояване, основаваща се на принципа на възстановяване на разходите и на базирано на стимули ценообразуване на водните услуги. А също така и във възстановяване и модернизация на инфраструктурата за напояване и отводняване.