По данни на БАБХ – Бургас през последната седмица броя на умрелите от Син език животни в областта се увеличил два пъти. 1 000 са умрелите от болестта животни към момента.

 

От БАБХ отчита, че вече почти всички селища от региона са засегнати, но все още няма окончателни резултати от референтната лаборатория за част от пробите. Приложените мерки за ограничаване син език са единствените възможни, според ръководството на областната структура на агенцията.

 

Оттам припомнят, че животните задължително трябва да бъдат затваряни нощно време, както и да бъдат третирани с репеленти. И в Бургаско има съмнения, че много от стопаните, особено в по-отдалечените населени места, не съобщават за болни или умрели животни във фермите.

 

Фермер.БГ припомня, че обезщетения за умрели от Син ези животни фермерите ще получават единствено след представяне на документи, удостоверяващи броят на умрелите животни.

 

Заявления за получаване на обезщетения за умрели животни, фермерите трябва да подават в съответната областна дирекция на БАБХ, като към заявлението трябва да има и екарисажна бележка или протокол от загробване или аутопсия на животните.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!