Исканията на пчеларите са много хубави, но докато те не си оправят къщата, както едно семейство, няма да има никакъв резултат, каза производителят на мед и пчелни продукти Цвятко Начев пред Фермер.БГ.
 
 
По неговите думи в България има 4–5 големи пчеларски съюза, които трябва да се обедният и да защитават интересите на всички. „Трябва нещата да се оправят отвътре, организационно, и тогава да искаме да ни удовлетворят исканията“, коментира биопроизводителят.
 
 
Друг сериозен проблем за пчеларите е вносът на мед от чужбина. „Аз съм от старото поколение. Помня времената, когато България беше една от водещите страни. Сега изоставаме в много области, включително и в пчеларството“, жалва се Начев.
 
За разлика от много свои колеги, които се оплакват от слаба година, Начев изкарва два пъти повече през 2018 г. „Миналата година падна слана, когато цъфтяха медоносните растения. Половината акация измръзна. Тази година изкарах около 18–20 кг от кошер, двойно повече от 2017 г.“, хвали се той.
 
 
Пчеларят участва на добилия популярност седмичен Фермерски фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ пред Министерството на земеделието, храните и горите. „Тук сме от самото му създаване през юни 2017 г. Има все по-голям интерес от страна на младите да посещават пазара“, обнадежден е той.
 
Цвятко Начев стопанисва 200 кошера, разположени на четири места в Калоферския Балкан. Пчелите събират мед от акация, билки и мана. От 2004 г. има сертификат за биологично производство. Той и съпругата му, която му помага, са учители по професия.
 
На въпроса какви са надеждите му за 2019 г., биопроизводителят отговаря: „На всички пчелари пожелавам здраве и здрави пчели. Има ли здрави пчели, има доходоносен бизнес“.