Близо 3 200 еднодневни трудови договора е издала от началото на годината Инспекцията по труда в Кюстендил. Цифрата е двойно по-голяма спрямо 2017 г., когато договорите са били 1561, съобщи нейният директор инж. Валентин Златински пред Агенция „Фокус“.
 
 
По-малкото еднодневни договори миналата година се обясняват с по-слабата черешова реколта. Тази година за прибирането на черешите са издадени най-много такива договори – 2345, а на второ място са договорите за прибирането на картофите – 505.
 
Около 200 еднодневни договора са били заявени онлайн от общо 54 стопани. Заявките са над 80, защото някои производители взимат по няколко пъти, обясни инж. Златински.
 
След въвеждането за предоставяне на образци на договори за 4 часа, Инспекцията е издала 780 такива образци. 
 
Някои земеделски производители използват и други видове договори за наемане на работници. За пример директорът посочи монасите от манастира „Благовещение“, които обработват около 800 дка под аренда, имат овощна градина, рибарник, стадо крави и овце. Те ползват не еднодневни, а срочни договори за по-продължителен период, установила Инспекцията.
 
Направени са общо 143 проверки, а установените 422 нарушения са свързани главно с осигуряването на безопасни условия на труд. Берачите и работниците на полето и в градините масово не минават инструктаж. 
 
Очаква се до края на ноември работата на полето да продължи, а с нея и проверките в Кюстендилско. Все още се прибира реколтата от картофи, зеле и ябълки.