Близо два пъти по-малко мед прибраха пчелари в Родопите през тази година. Поради неблагоприятните метеорологични условия пчеларите са получили около 8-10 кг мед от кошер, докато в предишни години средните добиви за планинския район са над 15 кг., съобщиха от Пчеларско сдружение "Родопска пчела“ пред БТА.
 
Причина за слабата реколта са продължителните дъждове и ниски температури в началото на лятото, когато дори са наблюдавани измирания от глад на пчелни семейства. Според секретаря на сдружението Надежда Митева при почти всички пчелари в региона има по няколко измрели пчелни семейства. В края на летния сезон загубите са частично компенсирани, тъй като вследствие на обилните дъждове е продължен периодът на цъфтеж и произведеният мед надхвърля първоначалните минимални количества.
 
Според прогнози на представители на "Родопска пчела" медът от новата реколта в Смолянско ще поскъпне с около 1-2 лв., тъй като добивите са по-ниски. Новата реколта мед ще се появи на пазара при повишени цени около 12-13 лв. за буркан от 900 г.
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!