Овощарите в страната отчитат много добра година за ябълковите насаждения. Средният добив от декар е с 4% по-висок от миналогодишния, като тази есен е 736 кг/декар за цялата страна.
 
 
На този фон стопаните в Кюстендилска област се хвалят с отлична реколта от 2-3 тона/декар. Тези количества са двойно по-големи от миналогодишните, казват от Института по земеделие в Кюстендил, съобщи Дарик.
 
„Реколтата тази година е много богата, но окончателни данни ще имаме след прибиране на плодовете. Обичайно реколтата от ябълки е около 10 000 тона за Кюстендилския край, а от декар средно се добиват около тон и половина. Сега е двойно повече”, коментира доц. д- р Илияна Кришкова, директор на Института по земеделие в Кюстендил.
 
Сортовете, които доц. Кришкова препоръча за отглеждане в региона, са „Флорина“, „Грени Смит“, „Златна превъзходна“. От по-новите сортове, които в момента се изпитват в Института, добри характеристики имат „Бесапара“, „Сияна“, „Марлена“, „Мартиника“.
 
През тази година плододаващите площи с ябълкови дървета са с близо 4% повече от миналото лято - 49 199 декара, показват данни на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). До 20 септември е прибрана реколтата от 33% от площите - от 15 624 декара. Произведената продукция е 11 504 тона - количеството е с 38% повече в сравнение със същия период на миналата година.
 
Стопаните очакват добра реализация на продукцията на българския пазар, който от години разчита главно на внос от Полша, Испания, Италия и Гърция.