Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) издаде разпореждане за ограничаване на движението на земеделска техника заради празниците. На 30 април - от 18 ч. до 21 ч., и на 6 май – от 14 ч. до 20 ч., се ограничава движението на тежкотоварните превозни средства над 12 тона по 6 направления от републиканската пътна мрежа.

 

Това са:

 

- път I-1 - с. Ребърково -Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - София;
- път I-1 - етапна връзка на лот 1 на АМ „Струма” при п.в. Дупница север - ГКПП „Кулата”;
- път I-5 - Русе - Велико Търново;
- път I-8 – Пловдив - Харманли;
- път I-9 - Варна - Бургас;
- път II-99 - Бургас - Царево.

 

От АПИ уточняват, че ограничението не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

 

За предстоящите 6 почивни дни – от 1 май до 6 май – Гергьовден, ще има по две ленти за движение в посока София – Пловдив при виадуктите на 67-ми километър от АМ „Тракия“ и при „Бебреш“ – 30-ти км от АМ „Хемус“ в посока София – Варна. Целта е повишаване на безопасността на движение при засиления трафик, който се очаква през празничните дни, и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура.

 

Организацията на движението е следната:

 

67-ми километър от АМ „Тракия“

- От 11 ч. на 30 април – последният работен ден преди почивните дни, до 11 ч. на 5 май ще има две ленти за движение в посока София – Пловдив за леките автомобили и една в посока Пловдив – София. Тежкотоварните превозни средства над 12 тона, пътуващи от София към Пловдив, на 30 април - от 15 ч. до 21 ч., и на 1 май - от 10 ч. до 19 ч., няма да минават по виадукта, а ще бъдат пренасочвани по маршрута: АМ „Тракия“ - път I-8 от пътен възел „Мухово“ през Мирово, Костенец, Белово и Пазарджик. Целта е максимално улеснение на шофьорите на леки автомобили и повишаване на безопасността на движението.

- От 11 ч. на 5 май при 67-ми км от АМ „Тракия“ ще бъде възстановена организацията на движението, която е в сила от стартирането на ремонта на съоръжението през миналата година. Ще има по една лента за движение в посока София – Пловдив и Пловдив – София, както е в момента. Движението на тежкотоварните превозни средства при 67-ми километър в посока от Бургас към София е ограничено от м. г., припомнят от АПИ. То се пренасочва по следния маршрут: гр. Пловдив при пътен възел „Север“ при км 126+200 по път II-64 - околовръстен път на Карлово - път I-6 към София.

 

30-ти км от АМ „Хемус“, виадукт „Бебреш“

- От 11 ч. на 30 април до 11 ч. на 5 май, ще има две ленти за движение в посока София – Варна при „Бебреш“ от автомагистрала „Хемус“ и една в посока от Варна към София.

- От 11 ч. на 5 май до 13 ч. на 7 май ще има две ленти за движение в посока Варна – София и една в посока София – Варна. Движението на тежкотоварните МПС в района на виадукта остава както е в момента, поради липсата на близка алтернатива за пренасочване на трафика. По преценка на „Пътна полиция“ той може да бъде пренасочен и спрян на подходящи места по път I-1 Долни Богров - Горни Богров - Яна.

 

Алтернативни маршрути

Освен по АМ „Хемус“ пътуващите към и от Враца, Монтана и Видин могат да ползват и път II-16 Мездра - Ботевград - Ребърково - Елисейна - Своге – София, както и път II-81 София – „Петрохан“ - Берковица - Благово - Монтана - Лом.

Друго алтернативно направление е подбалканският път І-6 София – Пирдоп – Карлово – Бургас.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!