Европейската комисия (ЕК) е насрочила две допълнителни проверки на България за здравеопазването на животните и действията срещу Африканската чума по свинете (АЧС).

Протестиращи свиневъди внасят сигнал до Прокуратурата

Министърът на земеделието Десислава Танева съобщи това днес пред БНТ, като се позова на информация от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Десислава Танева: „Ние ще имаме още два допълнителни одита от ЕК. Снощи бяхме информирани през БАБХ –  за проверка на мерките за биосигурност и прилагането на мерките срещу разпространението на АЧС. Трябва да сме наясно, че извън регулацията, за да искаме производство, ние трябва да направим тези мерки, които са по силите на всеки.“

По-рано тази седмица аграрното министерство съобщи, че от 21 септември до началото на октомври в България ще се проведе одит от ЕК по мерките, които държавата прилага за справяне с АЧС.

От резултатите от проверката ще зависи каква част от разходите на страната за справяне с опасната инфекция ще бъдат покрити от бюджета на ЕС.

България вече получи потвърждение за 2,9 млн. евро помощ по Плана за превенция на заболяването Африканска чума по свинете за 2018-2019 год. от ЕК. Половината от средствата ще бъдат предоставени авансово за покриване на направените разходи.

Към 31 юли 2019 г. България е заявила за подпомагане 11 млн. евро, които ще може да се ползват като компенсация за вече ликвидирани огнища на АЧС в свинекомплексите. Отговор на това искане страната ще получи в срок от 30 дни.

По време на срещата си с министър Танева на 6 август в Брюксел еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис обърна внимание и върху отговорността на България да не допусне навлизането на вируса в съседните страни.

Всички новини по темата вижте ТУК