Двама млади предприемачи направиха истински удар, след като инвестираха 2000 лв. в розова плантация. Бизнес начинанието им ще се изплати с печалба от 20 000 лв. На какво заложиха Флорентина и Йонуш Енаше? На отглеждането на сорт рози, подходящ за производство на сладка. Те реализираха печалбата си чрез продажба на преработени венчелистчета, информира Agrointel.ro.

Предприемач инвестира в месодайно животновъдство

Енаше научават за отглеждането на рози за сладко от свои приятели и решават да пробват. Младите предприемачи изчислили, че като продадат цялата реколта от 2020 г., ще получат 10 пъти по-висока печалба от първоначално инвестираната сума, пише Bzi.ro.

Флорентина и Йонуш се надяват на добра продукция и тази година.

"Надяваме се да съберем тон розови листенца, които след това ще превърнем в сладко", обясняват предприемачите. Те отглеждат насажденията без химикали и планират да инвестират в капково напояване.

"Не разбирахме от селско стопанство. Имаме напълно различни професии. Отидохме за един месец на гости на наш приятел, за да видим какво прави той всеки сезон с розите. Научихме всичко за плантацията. Нашият приятел вече 3 години се грижи за своята, продава сладка и има редовни клиенти. Надяваме се, че и при нас ще бъде същото, добавя Флорентина Енаше.

Според експерти един хектар рози може да донесе 10 пъти по-висока печалба.

Буркан с 400 грама конфитюр може да се продаде за 15 леи (6 лева). Разходите за един хектар са най-много 6000 лв.

В момента се фокусираме върху площта, която имаме – 2000 кв. м. Ако успеем тази година, мислим догодина да я увеличим, споделя Флорентина.

В плановете влиза още популяризиране на продуктите в интернет, тъй като в Румъния именно там потребителите все повече търсят информация за сладкото от рози. За да повишат шансовете си за успех, в момента Енаше търсят най-добрата рецепта.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Да купиш крави за 40 000 евро и да ги изгубиш още първия ден

От терена до лозето: Футболисти, които произвеждат вино

Как се добиват биткойни с кравешки тор?