Седем заявления за 7 432,70 дка пропаднали площи с пшеница, рапица, ечемик и такива поддържани като угари са подадени от земеделци в община Стралджа след наводненията през януари тази година. Два месеца по-късно и един месец след задаването на депутатски въпрос как ще бъдат компенсирани фермерите, от земеделското министерство изнесоха данни и отговориха.

Заявленията са в пъти по-малко от пропадналите площи

След първия оглед и направени GPS снимки е установено, че са засегнати 2 250 дка, от които 1670 дка пшеница, 110 рапица и 470 дка ечемик, съобщават от ведомството. Очевидно е, че сборът на засегнатите площи не отговаря на този в подадените от фермерите заявления за обезщетения, а за да се получат такива е нужно да има 100% унищожаване на реколтата.

Все пак от министерството уточняват, че след оттегляне на водата и отводняване на площите ще бъде извършен втори оглед. „Посочените цифри са ориентировъчни и ще бъдат уточнени при извършване на втория оглед и съставяне на протоколите“, пише в отговора на агроминистерството.

Подпомагането по държавната схема „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични събития“ се прилага чрез директни помощи за 100% унищожени култури. Помощта е в размер на до 80% от действителните разходи за отглеждане на дадена култура през съответната стопанска година. Дали обаче пострадалите зърнопроизводители в този случаи ще получат нещо, остава да се чака втората проверка, която също не се знае кога ще е.

Иначе министерството се хвали в отговора си за спешните мерки по укрепването на реките Мараш и Касаплийска, след като на 13 януари се скъса лявата предпазна дига на втората. В същия ден вследствие на обилните валежи река Мараш пък преля на разстояние около 300 м от моста на пътя Стралджа – Лозенец, което доведе до заливане на земеделски земи. „Чрез шлюз, поставен при възстановяване на дигите на река Мараш, земите са отводнени. В района на преливането проектният профил е възстановен, казват от аграрното министерство. 

Колко възстановени ще се окажат обаче земеделските площи в района, които пострадаха от природното бедствие, а и може би заради състоянието, в което се намират реките у нас, не ни се иска да гадаем. Ще се молим да няма природни бедствия и други такива.