Пъстра и обезпокояваща е картината с посевите с есенни култури в Североизточна България. Край Дунава в Силистренска област стопаните също има сериозен проблем с пшеницата, съобщават земеделски стопани. 

Гласувайте: Какви ренти се изплащат за стопанската 2021/22 година?

„Около Силистра пшеницата изобщо не е поникнала, въпреки че е засята преди повече от месец. Само на места, на които има влага, е започнала да пониква. Такива са полетата в посока Тутракан. Но като цяло е суша и пшеницата никне бавно. Освен това има нападение от житна муха. Положението е сериозно, разходите са сериозни в сравнение с предходни години, но природа, какво да направим?“, споделя Венцислав Костадинов. Фермерът има заложени над 1000 дка с пшеница, от които още няма поникнали растения. 

Картината при рапицата също е много шарена. Културата силно се влияе от условията през есента, когато се залага сериозна част от бъдещия добив.

Вече 50-60 дни валежи от стопанско значение няма в областта край Дунава.   

„Имаме 650 дка, които бяха засети по-рано и хванаха един дъжд. При тях виждаме, че има поникване, но неравномерно. Останалите 350 дка ги засяхме по-късно около 10-15 септември, но от тогава до сега няма дъжд и няма нито едно растение поникнало. Вече 2 месеца! Никак не е добре!“, допълва Венцислав Костадинов. 

Подобна е картината в съседните Шуменска и Разградска област. „Притеснителна е липсата на дъжд! Своевременно приключихме засяването на есенниците. В момента е голям недостигът на влага, има места с жълти петна заради засушаването“, обобщава Хамза Чакър, който обработва 35 000 дка в Разградско. Фермерът сее пшеница, ечемик и рапица, като реколтата от ечемик използва за приготвяне на фураж за животновъдното си стопанство. 

Притесненията на всички стопани са заради сушата в каква степен ще се редуцира добивът от зърнено-житните култури.