По сигнал за изоставени от стопанката си крави Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) - Пловдив, успя да извърши проверка във фермата в село Тополово, община Асеновград, в присъствието на собственичката. 

SOS: Изоставени и обречени на смърт крави

Както се виждаше в последните изпратени до редакцията ни кадри от кравефермата, проверката е констатирала, че животните са в добро здравословно състояние. 

Установено е, че съпругът на собственичката е наел работници за храненето и гледането на животните, събщиха в отговор на наше запитване от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

"Въпреки грижите ни, още има болни и наплашени крави. Те, като видяха стопанката си, избягаха, но инспекторите не ми дадоха да снимам това", твърди Малинка Колева, дъщерята на собственичката.

Малинка Колева: "Не знам какво процедурно се прави за защита на животните, но знам, че стопанката им дойде с такси само за инспекцията и си тръгна веднага след това. Ако не сме ние, какво?! Ще чакат да измрат и тогава да го констатират ли? Защото това ще стане, ако ние си тръгнем.

Баща ми нае хора да работят тук, изчистихме всичко, има и сега крави с мастит. Млякото им е като кашкавал. Но... Оставаме тук да ги гледаме, докато собственичката им или някоя институция не осъзнае, че това е нейно задължение."

Проверката на ОДБХ – Пловдив е констатирала няколко нарушения. Първото е за липсващи животни.

„В обекта са регистрирани 125 животни, като пет от тях не са открити във фермата, съобщават от агенцията, но не уточняват знае ли се какво се е случило с тях.

По думите на Малинка това са животните, които майка ѝ е продала на черно, след като веднъж е осуетена такава продажба.

Инспекторите са отчели едно животно с паднала ушна марка, за което не е уведомен обслужващия регистриран ветеринарен лекар. Описано е и че животновъдният обект не е регистриран по чл. 137 от ЗВД.

За нарушенията са връчени 2 акта и едно предписание, информират от БАБХ.

Малинка Колева твърди, че много хора са я потърсили за помощ и подкрепа. Организирали подписка и протест.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Случаят с изтровените пчели отива в прокуратурата

Министър Танева: Има данни за 100% пропаднали площи заради сушата

Овцевъди за регистрацията: Браншът предлага диференцирани ставки