С досегашния нисък осигурителен праг земеделските производители имат нулев принос към своята пенсия и на практика не могат да се пенсионират. Ще разработим такива схеми, че държавата да покрива тези техни средства, които трябва да добавят към своите осигуровки, коментира земеделският министър Иван Иванов в ефира на Нова ТВ.

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

Той за пореден път припомни, че в бюджета за 2022 г. са предвидени 150 млн. лв. повече държавни помощи в подкрепа на растениевъди и животновъди. 

От тях 111 млн. лв. са предвидени по Ковид мярката. Веднага след приемането на бюджета България ще изпрати нотификация до ЕК. Средствата трябва да бъдат разпределени и изплатени до края на юни, но това е крайният срок, уточни министърът. Идеята е те да бъдат изплатени по-рано.

По отношение на подкрепата за животновъдите Иван Иванов посочи, че средствата вече са разпределени с решение на Управителния съвет на ДФ „Земеделие“. Тук отново се чака приемането на бюджета.

Министърът: „Ако в края на годината е необходимо допълнително подпомагане, не е изключено да има актуализация на бюджета.“

По инициатива на Министерството на икономиката всеки ден на сайта им и на електронно табло пред сградата му, се показват борсовите цени на стоки от първа необходимост. Така се хвърля светлина върху разликата между това, което се предлага от производител, и това, което стига до крайния потребител. „Тук е работата и на други държавни органи да се намесят“, категоричен е Иван Иванов.

За случая в село Антон ДФ „Земеделие“ (ДФЗ) проверява получаваните субсидии от земеделския производител Дончо Петров, задържан за убийството на пастир. За пожара в борсата в Кърналово министърът заяви, че в момента вървят процесуално-следствени действия и разследващите органи ще си кажат думата.