След като на 2 март Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) утвърди бюджетите на няколко схеми за държавни помощи, указанията за тях са вече качени и самите приеми са в ход.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Вижте за какво подпомагане може да кандидатствате и сроковете, които да годините. Всички указания може да видите ТУК.

Борба с вредителите по картофите

От 1 март до 16 май ДФЗ приема заявленията по схемата за държавна помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани за борба с неприятели по картофите от сем. Телени червеи. Бюджетът за тази година е 2 1600 000 лв. Помощта е до 100% от разходите за закупуване на препарати за растителна защита, но не повече от размера на държавното подпомагане на хектар по продукти и не повече от 1020 лв./ха с включен ДДС. 

Когато заявените средства надхвърлят годишния бюджет, ДФЗ прилага коефициент на редукция. Документи се предоставят до 31 май, а помощта се очаква да бъде изплатена до 30 юни 2022 г. 

Съфинансиране на застраховки

Между 21 март и 29 юли тече прием по схемата „Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция“. Утвърденият финансова ресурс за тази година е 3,5 млн. лв. Застрахователните полици се предоставят до 31 август 2022 г., а договорите с ДФЗ се сключват до 20 работни дни след това. Помощта се изплаща до 10 работни дни след сключването на договора с Фонда.

За плодове, зеленчуци, етерично-маслени и тютюн максималният годишен интензитет на помощта е до 65% от застрахователната премия.  Подпомагането на хектар е до 195 лв./ха. При зърнените и маслодайните култури интензитетът е до 35%, като се подпомагат първите 2000 ха с до 21 лв./ха. 

Качествени семена и посадъчен материал

Между 15 и 30 март тече прием по държавната схема „Помощ за участие на земеделските стопани в Схема за качество за производство на семена и посадъчен материал“. Бюджетът за тази година е 1,2 млн. лв., които окончателно се изплащат до 16 декември 2022 г. Помощта е до 100% от реално направените разходи съгласно Тарифата за таксите, които се събират от ИАСАС. 

Сертифициране по стандарта GLOBALG.A.P. 

От 15 март до 30 септември ДФЗ приема заявления за сертифициране на стопанствата в сектор „Плодове и зеленчуци“ по стандарта GLOBALG.A.P. 100 000 лв. е бюджетът по помощта за 2022 г., одобрен от УС на ДФЗ. Кандидатите предоставят отчетните документи до 30 ноември, а срокът за изплащане на помощта е до 30 работни дни след това.

Подкрепата се предоставя за максимален период от пет години и е ограничена до 1 200 лв. с включен ДДС на бенефициер годишно и до 5 000 лв. с включен ДДС на група или организация годишно.