Предоговарянето на пасища от Държавния поземлен фонд (ДПФ) с изтичащи договори за наем е онзи тънък момент, в който досегашният ползвател не веднъж е губил законното си право да ги получи отново. Въпреки че сега предимството е негово, съществуват вратички, то да бъде заобиколено.

Гласувайте: Виждате ли смисъл от приемите по ПРСР? 

За поредния такъв случай ни сигнализира член на Асоциацията за развъждане на месодайните породи говеда в България (АРМПГБ) в Благоевградско. Спрямо бройката животни по закон му се полагат 2500 дка пасища, но към момента той разполага само със 150 дка и то високопланинско пасище девета категория. 

„На тази площ животните могат да пасат само една седмица. Проблемът е много сериозен, тъй като в района има недостиг на пасища. Ако можех да наема частни имоти дългосрочно и да си ги подобря, въобще нямаше да се занимавам с държавни. Но съм принуден да се боря“, обяснява животновъдът.

Договорът му за наем за още 500 дка държавни пасища е изтекъл в края на 2022 г. 

„Входирахме всички нужни документи в Общината, спазихме всички срокове и условия, които изисква законът, и се надявахме, че пасището ще ми бъде разпределено пак, защото като ползвател имам право след изтичане на договора да го наема отново. Вложил съм много средства и труд, за да го поддържам“, споделя фермерът.

Случайно или не, процедурата по преразпределение е преминала всякакви срокове, което поражда съмнение за умишлено протакане. Протоколът също излиза със закъснение, но животновъдът спазва срока за обжалване. Първото заседание в средата на януари не дава резултат, защото двама от новите стопани, настанени в имота, не са получили призовката от съда. Насрочено е ново заседание чак за месец март.

„Ако се стигне до още едно отлагане на делото, ще изпусна срока за предоставяне на правно основания за ползване на площите. Това отлагане и забавяне ме притеснява. От разрешаването на този проблем зависи съществуването на фермата, която е градена години наред“, огорчено коментира стопанинът.

Междувременно той очаква обяснение от Областна дирекция земеделие – Благоевград, на база на какво правят това преразпределение. 

„Освен това когато в един имот се настанят няколко ползватели, трябва да има схема за ползването му. Аз лично такава схема с протокола не видях. В тези 500 дка са включени и 200 дка гора. Тези 200 дка могат да ми ги дадат на мен. Поредният номер, който няма да ме учуди“, възмущава се стопанинът.

Попитахме го какво мисли за предложените законови промени предимство при разпределянето на пасища да се дава на местния животновъд. Той е за подобна промяна, стига да се формулира както трябва. Според него е нужно да се даде право на местния ползвател, за да отпаднат външните лица, но и хората, вложили толкова труд и средства до момента, да получат сигурност относно развитието на своето стопанство.

„Крайно време е държавните институции да започнат да работят за развитието на животновъдството, а не за неговото ликвидиране. За съжаление, Интернет е пълен с обяви за продажба на животни заради такива проблеми като нашите. С всеки изминал ден реалните фермери се топим, а уж сме били приоритет“, песимистично заключава животновъдът.