Случайно или не, за отрицателно време са подновени мандатите на шефовете на редица държавни предприятия в земеделския сектор. В други пък ръководствата са сменени само в рамките на дни през април. Това показва проверка на Mediapool в търговския регистър.

Държавният пост като апетитна хапка и хилядите левове отгоре

На 20 април като директор на Системата за агропазарна информация – САПИ ЕООД, отново е назначена Мирослава Сотирова Наумова. Само преди месец нейното име беше спрягано във връзка с космическа за държавен служител заплата – 12 359 лв. за август 2020 г. Сумарно за 2020 г. тя е получила общо 59 940 лв., а печалбата на САПИ за цялата година е 51 133 лв.

На 13 април Валентин Вълков е преизбран като директор на държавната фирма „Рибни ресурси“. Преди пет години по време на първия мандат на Десислава Танева като земеделски министър той стана шеф на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.

На 13 април е преназначен и директорът на „Агролеспроект“ ЕООД Румен Райков. Той застана на този пост през 2008 г., но две години по-късно бе освободен. След гражданско неподчинение на служителите обаче, няколко месеца по-късно тогавашният земеделски министър Мирослав Найденов го върна на работа.

На 16 април нов петгодишен мандат като изпълнителен директор на „Сортови семена – Елит“ получава е Росица Въчева.

На 9 април на мястото на Антоний Йорданов като директор на „Земинвест“ е назначен Христо Панайотов.

В момента текат конкурси и в горските държавни предприятия. Справка в търговския регистър показва, че Югозападното държавно предприятие продължава с предишното управление. На 19 април като директор е преизбран Дамян Дамянов.

Нов мандат получава и ръководството на Северозападното държавно предприятие, а негов директор и занапред ще бъде Цветко Цветков.