И през академичната 2022/2023 година държавата ще плаща обучението на студенти, подписали договори с работодател от предварително одобрен списък, реши Министерският съвет. Младите хора се задължават да работят във фирмите след дипломирането си, а държавата ще покрива разходите за следването им.

Гласувайте: Трябва ли да се намали ДДС върху храни и селскостопанска продукция?

Работодателите в списъка, одобрен от кабинета, са общо 153 и са предложени от седем министри, сред които и на земеделието. Компаниите са заявили необходимост от 1416 студенти. Сред търсените специалисти са агрономи и зооинженери. За съжаление, към днешна дата все още не са попълнени данните за 2022/23.

Регистъра на работодателите и специалностите, за които държавата осигурява финансова подкрепа при сключване на договор за стаж и работа, може да видите ТУК

Междувременно Софийският университет (СУ) открива нова магистърска програма „Иновации и дигитална трансформация на агробизнеса“. Обучението е два семестъра, а формата е задочна, платена. Насочена е за специалисти и неспециалисти.

Стопанският факултет на СУ си партнира със следните институции и организации в областта на агробизнеса: Селскостопанска академия, Център за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа, Институт за агростратегии и иновации.

Директор на магистърската програма е проф. д-р Теодора Георгиева, която води лекции по „Предприемачество и иновации в агробизнеса“, „Стратегическо управление и конкурентоспособност на агробизнеса“, „Управление на иновациите в организацията“. 

С условията и датите за прием може да се запознаете ТУК

Сред лекторите са още Светлана Боянова от Института за агростратегии и иновации, д-р Васил Василев, ГИС консултант от ТехноЛогика ЕАД, Силвия Тодорова от Патентното ведомство, Стоилко Апостолов от Фондация за биологично земеделие „Биоселена“.

Завършилите програмата могат да се реализират като ръководители на кооперативни предприятия, председатели на кооперации и кооперативни съюзи, управляващи и изпълнителни директори на организации и предприятия от селското стопанство и свързани дейности на преработващата промишленост, фермери, анализатори по управление и организация, ръководители и консултанти в държавната администрация.