В момента е отпаднала необходимостта от набавянето на зърнен резерв за държавата. Това обяви земеделският министър Иван Иванов пред бТВ. Държавниците се лутаха над 3 месеца в административни и юридически процедури как да купят миналогодишно зърно. Решението най-после дойде - новата пшеница узря и скоро ще се жъне.

В битка за работници: Дори две министерства не могат да помогнат на фермерите

„Ние отчетохме, че има риск от замърсяване, от унищожаване на реколтата, затова бяха предприети тези действия”, припомни министър Иванов. Действия, които освен, че първоначално създадоха голям смут у производители и търговци и погълнаха огромно обществено внимание, не доведоха до нещо съществено.

Според управляващите голяма част от неуспешното запасяване на държавата за черни дни се дължи на саботаж от бившите управляващи. Първо, имаше проблем с държавното дружество, което да извърши закупуването. После имаше административни действия по прехвърлянето на 1 млрд. и 100 млн. лева из ведомствата. 

Оказа се, че съществуват законови пречки в това държавата да търгува с царевица и слънчоглед. Последно известното бе, че се чака Агенцията по вписванията да одобри увеличения капитал на държавното дружество „Врана” ЕАД, а всяко публично изказване по темата обещаваше „другата седмица изкупуването да започне”. Не започна и вече няма нужда от него. Къде останаха обаче отпуснатите пари?

Иван Иванов: Парите са в сметка в Българска народна банка (БНБ), предстои решение на Министерския съвет как те да бъдат оползотворени. 

Очевидно няма да са за купуване на пшеница, защото се очаква много добра реколта, стана ясно от думите на агроминистъра.

„Аз лично се убедих в това в Добрич, когато присъствах на откриването на жътвата. Около 6 млн. тона пшеница с високо качество ще бъдат добити тази година. Част от тях ще бъдат изнесени, за да осигурят продоволствената сигурност на нашите европейски партньори”, каза още по темата земеделският министър.

Той очерта и хоризонта пред родните земеделци, ако не бъдат приети в парламента нужните изменения, за да може да стартира новия програмен период, а и парите по него. Настоящите кризисни мерки също изискват парламентарно мнозинство.

Осигурили сме средства за земеделците, разбира се, това е свързано неотлъчно с актуализацията на бюджета, в противен случаи последствията ще бъдат много тежки”, иносказателно заяви Иван Иванов.