Селското стопанство и строителството ще бъдат на прицел на проверяващите тази година. Това обяви финансовият министър Асен Василев за националното радио.

Слушайте в AgriПодкаст: Ще се изчистят ли недомислиците във ВетИС?

В областта на селското стопанство ще се търсят злоупотреби най-вече с акцизите на горивата. 

„Подходът на НАП винаги е бил при най-големите нарушители да се влезе на проверка. Всички останали да бъдат уведомени, че имат установени някакви притеснителни неща и имат срок доброволно да ги поправят, така че да не се влиза принудително“, обясни Василев.

В строителството също има голяма маса пари в брой, които не са изсветлени, както и много работници, които не се осигуряват на реалните доходи. Подготвена е програма за проверки, която се очаква да стартира в средата на февруари – март.

„Има още няколко индустрии – влизаме, разглеждаме детайлно, навързваме всичко, което е като база данни от трудови договори, до регистри на фирми, информация от НАП, митници и др. Виждаме кои фактори показват кои са рисковите фирми. Така, както излязоха големите касови наличности като рисков фактор миналата година“, припомни финансовият министър.

Проекторамката на бюджета за 2022 г. е вече готова и тази седмица ще бъде съгласувана с всички министерства, след което и със социалните партньори. Планът е да бъде внесена за гласуване в Парламента в края на януари.

Въпреки че по думите на Василев не се предвижда увеличаване на бюджетите на отделните ведомства, земеделският министър Иван Иванов коментира, че при обсъждането на бюджета за тази година ще бъде поискан увеличен ресурс за държавни помощи в земеделието.

А относно проверките за акцизите ресорният министър посочи, че те ще помогнат за осветляването на сектора и ще го направят по-конкурентоспособен.

„Ако криеш доходи и осигуровки, не помагаш нито на себе си, нито на своите работници, защото в крайна сметка се превръщаш в един уязвим участник в цялата пазарна схема“, смята Иванов. 

Междувременно в министерството в понеделник се състоя среща с представителина на бранша, на която беше представен екипа на Иванов. Предстоят срещи по сектори и с отделни организации в агросектора през тази и идната седмица.