Следващата седмица в Анкара ще бъде подписано окончателното споразумение, с което българските животновъди ще могат да изнасят агнета за Турция. Това каза Бойко Синапов, съветник на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по въпросите на животновъдството за Фермер.БГ.
 
 
По думите му на 9-ти и 10-ти ноември ще се проведе срещата между българските ветеринарни служби и турските. В рамките й окончателно ще се приключи въпроса с възстановяването на износа за южната ни съседка. 
 
„Надявам се въпросът да се приключи, за да започнем да работим. В момента родните животновъди нямат никакъв пазар. Силно се надявам и вярвам, че това ще се случи“, коментира Синапов.
 
Споразумението ще подпише зам.-министър Цветан Димитров. В него е посочено, че покупката на агнетата ще става директно във фермите, като с това се елиминират прекупвачите. Договарянето при износа на телешко месо също ще става директно в стопанствата на животновъдите, като за разфасоването е необходима акредитирана кланица. 
 
Към момента България вече изнесе 250 разплодни животни за Турция.
 
„Това беше първата крачка за тази година. В момента имаме постъпления при нас за разплодни животни през БАБХ. Имаме достатъчно клиенти от турска страна, които искат животни за разплод. Турският пазар е необятен. Той има нужда от тази продукция и има интерес към българските породи животни“, заключи Синапов.