Автономен безпилотен дрон, способен да бере плодове, разработен в Израел, ще влезе в серийно производство, след като компанията, която го разработи, получи допълнително инвестиране в размер на 20 млн. долара, информира, go4it.ro.  

Роботът Дино плеви по 5 ха на ден

След новото вливане на капитал, Tevel Aerobotics Technologies се оценява на 45 млн. долара. Преди това компанията привлече инвестиции от 11,5 млн. долара.

Дронът използва изкуствен интелект, за да бере плодовете. Той е снабден с нещо като нокът, дълъг един метър, с който грабва ябълки, круши или праскови. Устройството е в състояние да разпознава плодовете, които не са узрели, и да ги оставя на дърветата.

„Мозъкът“, който контролира всичките му действая, е на земята, в мобилен център, а първите клиенти, които ще имат удоволствието да се снабдят с новия дрон, са от Северна Америка и Европа.

Дрон, който с нетърпение е очакван от фермерите

От години в Съединените щати фермите срещат трудности при намирането на работници. Една от причините е антимиграционната политика, следвана по време на мандата на президента Доналд Тръмп. Всяка година страната има нужда от десетки хиляди работници за събиране само на ябълките от обширните овощни градини на щата Вашингтон. Много от наетите са нелегални имигранти.

Според някои фермери роботите са необходими и за намаляване на разходите. Опитният берач на ябълки може да спечели 200 долара на ден. Роботът на свой ред може да работи 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, при много по-ниски разходи.

В световен мащаб площите с овощни дървета ще се увеличат до 140 млн. хектара до 2050 г. През същия период броят на хората на полето ще намалее с 5 млн. – т.е. с 50%.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фермер изобрети конуси, за да увеличи реколтата си

Млад изобретател създаде събирач на камъни

Това е най-големият агроробот в света