Безпилотните летателни устройства навлизат в аграрния сектор на Германия.

Показаха на земеделци как се обследват посеви с дронове

По-рано дроновете се използваха главно за видеоснимки и картографиране, но сега конструкторите търсят варианти за използването им при пръскането и торенето, съобщи topagrar.pl.

Създаден е вече дрон агронатор. Устройството е предназначено за работа на места, където обикновената селскостопанска техника не може да работи.

В Южна Германия например има много лозови масиви, разположени върху стръмни склонове. Там е невъзможно да се извърши торене с помощта на трактори или пръскачки. Именно в такива условия безпилотните устройства ще бъдат незаменими.

Новото попълнение на селскостопанската авиация представлява осмоъгълен дрон с ширина 4 метра и тегло 80 кг. Машината е оборудвана с 50-литров резервоар и може да транспортира товар с тегло до 50 кг.

Торовете се внасят с помощта на еднодисков електрически разпръсквател. Дронът, естествено, е оборудван с GPS.

Преди дронът да бъде изпратен на работа, наземният оператор трябва да създаде така нареченият вариант на мисията или маршрута на полета и торенето.

Всяко облитане може да трае не повече от 40 минути. След изпълнението на задачата агродронът автоматично се завръща в базата си, където може да бъде презареден  отново да излети за разнасяне на торове.