Започнахме разговори за внедряване на дронове вместо проверки на място, което ще спести гориво и субективния поглед на някой служител. С дроновете можем много по-бързо да наблюдаваме какво се случва. За 23 минути може да заснемеш блок от 4000 дка, обясни земеделският зам.-министър в оставка Момчил Неков за БСтв.

Извънредна помощ: 600 млн. лв. ще се изсипят накуп

Правейки равносметка на работата на екипа на министър Иван Иванов, неговият заместник посочи, че са осигурили зелена писта за групите и организациите на производители.

„Намалихме административните тежести. Премахнахме 10 изисквания към тях, които могат да бъдат набавени служебно или да не се искат. Сега решаваме проблема с ДДС заедно с НАП и Министерството на финансите, защото сега ДДС не им се връща, което означава, че те са с 20% неконкурентоспособни“, обясни Неков. 

Относно напредъка на Стратегическия план той припомни, че коментарите на ЕК са отразени на 40%. Общо 13 са тези, за които е нужна политическа дискусия. Те са били обсъдени с бранша на заседание на Тематичната работна група на 28 юли. 

По думите му Стратегическият план трябва да бъде готов в края на септември-началото на октомври. Нужни са още 8 седмици на ЕК, за да прегледа последния вариант. Целта е новите правила за подпомагане да започнат да се прилагат от 1 януари 2023 г.

По Плана за развитие на биологичното производство има европейски цели, за чието постигане България също трябва да допринесе. 

„Отделили сме средства за всяка година, така че биоземеделието и биоживоновъдството да се покачват с темпове. Предвидили сме капитали за новите и за ангажираните с биологично производство площи на кумулативен принцип. С всяка следваща година ще имаме повече пари за биопроизводство“, обеща зам.-министърът.