Участници в Зелена академия в Кюстендил се запознаха с навлизането на дроновете в помощ на земеделието и широките възможности за използването им.
 
 
„Дроновете могат да бъдат едни от най-полезните машини в земеделието, защото те летат бързо, покриват големи площи и ако са снабдени с подходящата камера могат да заснемат участаци от полета, градини и лозя“, обясни доц. Веселин Кутев от Лесотехнически университет, цитиран от dariknews.bg.
 
По думите му, с мултиспектрални камери, прикачени към дроновете, може да се види състоянието на селскостопанските култури и там където има проблеми с болести или вредители, те се установяват и документират с тези снимки. 
 
„Дори може да се видят наченките на болести по културите още в самото им начало. Чрез дроновете може са се икономиса време и парични средства от купуването на голямо количество пестициди, като по този начин се опазва и околната среда. Цените на дроновете, подходящи за използване в земеделието, са от 3 000 до 20 000 лв.”, каза още доц. Веселин Кутев. 
 
Летящите устройства може да бъдат използвани и като същинската селскостопанска авиация за пръскане на масивите. Такива агродронове вече се предлагат и на българския пазар, като струват около 25 000 лв. 
 
Сред организаторите на Зелената академия „Устойчиво развитие на биологичните ресурси” в Кюстендил са Лесотехническият университет,  Националната служба за съвети в земеделието, Общинската служба „Земеделие“, Областната дирекция по безопасност на храните и други.
.