Бразилските фермери в скоро време ще могат да изпробват нови модели безпилотни дронове, снабдени с нова операционна система Correlator3D. Това става възможно в резултат на обединяването на усилията на световния лидер във фотограметрията SimActive и агротехнологическата компания Portal Produtos Agropecuarios. Последната разполага с цял ред проекти в северната част на Бразилия, в рамките на които провежда топографическо аерозаснемане, а също така предоставя на фермерите техническа и консултантска подкрепа, информира fertilizerdaily.ru.

Спътникови данни заменят проверките по СЕПП


Новите дронове, снабдени с Correlator3D, ще могат не само да оптимизират производителността на нивите, но и да понижат разходите през селскостопанската година. Фермерите ще могат отрано да установяват зараждащи се проблеми – паразити, заболявания по растенията, дефицит на торове и др.

Един от примерите за ефективността на дроновете е възможността за своевременно регистриране на вредите от дейността на стоножките, отбелязва представител на SimActive.

По думите му по време на тестове техен дрон успешно е съставил карта на проблемните участъци от нивите, поразени с паразити, в рамките на само 24 часа.