За поредна година украинските фермери се възползват от безпилотни летателни апарати за пръскане с био-пестициди и течни торове. Това сочат данни на канадското онлайн издание UAS magazine.
 
 
Въпреки че дроновете, предназначени за прецизно земеделие, отдавна влязоха в битието на фермерите, от изданието прогнозират още по-сериозен ръст на безпилотните апарати през следващите години.
 
Как действат дроновете?
Системата за захранване на безпилотните летателни апарати е с фиксирана крива, проектирана да лети на около 22 фута над полето. За ден един дрон може да покрие 1000 акра. Хубавото е, че не е необходим конкретен тип писта, а само пространство с размери от 50 фута ширина до 390 фута.
 
При стандартни условия, потребителят трябва изначално да подготви дрона, като заложи на таблет летателния план и напълни контейнерите за съхранение на пестицидите. Веднъж излетял, благодарение на модерния софтуер, дронът непрекъснато изчислява скоростта на вятъра, нивата на течностите, степента на изкачване и необходимостта от завъртане. Тези изчисления влизат в алгоритъм, благодарение на който се поддържа желаното съотношение на разпръскване на течностите. 
  
След полет автономната система може да записва маршрута на полето, така че след един полет, фермерът да не се нуждае от интерфейс по време на пръскането.
 
По думите на една от компаниите-производители на дронове, предизвикателството пред тях е, да доразвият летателния софтуер, както и да оптимизират времето за полет.