Наскоро факултетът по селскостопанско инженерство и биосистеми към държавния университет в Северна Дакота купи безпилотен летателен апарат за внасяне на хербициди. Дронът носи над 15 литра течности и е способен да обработва над 13 ха за час, информира thedrive.com.

Япония връща младите във фермите чрез дронове

Пазарът на дронове в селското стопанство стабилно расте през последните няколко години. Този процес върви ръка за ръка с поевтиняването на автономните машини и техническата им поддръжка. Дронове се използват в отрасъла за изпълнението на конкретни задачи като алтернатива на пастира, за мониторинг на нивите и др.

През юли тази година инженерите от университета презентираха новия модел, който струва 18 000 долара.

Дронът се управлява с джойстик или автономно. Аспиранти от университета тренират как да го използват. Те пускат устройството в отделни участъци земя, където е необходимо да бъде третирано с хербициди. Главното преимущество на този тип дронове е способността им да обработват растенията без предварително фотозаснемане.

Джон Новацки е инженер и активно работи в сферата на безпилотните машини. Той споделя, че в бъдеще планира да зареди дрона с боя и да го използва за разпръскване върху специална хартия. По този начин ще бъде тествана прецизността, обхвата на покриване и лекотата на прилагане на апарата.

Новацки е убеден, че новият дрон няма да замени въздушните и наземните пръскачки. Той вижда в новия модел начин за борба с плевелите в конкретни участъци от обработваемите площи, както и по пасищата.

Машината лети на височина максимум до 1,8 метра. Снабден е с автономна навигационна система, която му позволява да измине половин километър и да се върне обратно в изходна позиция.

За момента моделът е твърде скъп. След успешно тестване и внасяне на корекции в технологията, ще започне масовото му производство, което ще доведе до понижаване на единичната цена.