Реколтата от ябълки тази година ще бъде малко по-слаба от обичайната. Причината за това е в пролетните студове. За сравняване на ситуацията у нас и проблемите в Западна Европа не може да става и дума. Това заяви за Фермер.БГ Живка Гроздева, член на УС на Асоциацията на овощарите в България.

199 000 тона плодове са произведени през 2016 г.
 

"Вчера говорих с производител от Пловдив, който каза, че реколтата ще е по-малка, но ще има. При ябълките в интензивните градини добивите от декар са в порядъка на 5-6 тона. Като казвам, че ще има по-малко реколта, става дума за 4 тона, което не е никак малко", допълни Гроздева.

Тя подчерта, че в България ще има леко понижен добив, който ще се отрази единствено на качеството, а то ще бъде по-високо.

"Няма да има дефицит на ябълки на българския пазар. Никога не е имало и няма и да има", категорична е Гроздева.



Същевременно екстремните метеорологични условия през април и май доведоха до съществени загуби в реколтата от ябълки в много европейски страни. Има много изчисления и прогнози, но също така и известна яснота по въпроса, пише freshplaza.com.

Германският институт AMI оповести данни за общата реколта от ябълки тази година, която се очертава да бъде под 10 млн. тона. Миналата година този показател бе 12 млн. т. Налице е 20% спад.

По данни на германския институт AMI загубите за Полша ще възлизат на 50-60%, за Белгия – 66-70%, за Холандия – 30-35%, за Австрия – 45-50%, за Италия – 20-25%, а за Балканите  -  между 50% и 80% в зависимост от региона.

Белгия
Ситуацията в Белгия не е розова. В страната се готвят да приберат едва 20% от реколтата от сорта "Джонаголд". При другите сортове – "Златна Превъзходна" и "Гала", ситуацията е по-добра. Процентът ще достигне 50%. Очакванията са между 60-70% прибиране на реколтата, като качеството е под въпрос.

Полша
Ситуацията е сходна на тази през 2007 г., когато сезонът беше доста труден. Изчислено е, че загубите от реколтата от ябълки и круши ще бъде между 50% и 60%. Най-засегнати са сортовете "Джонаголд" и "Айдаред".



При другите плодове – череши и сливи, загубите са дори по-драстични. Те достигат до 90% от реколтата.

Италия
Регионите Ломбардия и Пиемонт са може би най-засегнати от сланите. За много фермери загубите ще варират между 40% и 50%. Конкретно за ябълките се очаква реколтата да бъде с 20-25% по-слаба.

Франция
В страната бяха регистрирани няколко нощи със слани в периода 20-28 април. Това доведе до негативно въздействие върху реколтата на много места. В региона на Елзас ситуацията е най-страшна – до 50% от реколтата е съсипана.

Германия
В северната и източната част на страната ситуацията е горе-долу добре. Сланите засегнаха едва 10% от реколтата от ябълки. В Южна Германия обаче изчисленията сочат щети в размери на до 70%.

Холандия
Сравнено с Белгия, ситуацията в Холандия не е толкова зле. Очаква се реколтата да бъде редуцирана с от 30% до 35%. При крушите се очаква спад от 15-20%.



Унгария
Най-важният район за производството на ябълки в страната е североизточният. Той бе ударен сериозно от слани. Окончателните оценки сочат загуби от 30%.

Чехия
Страната на два пъти бе ударена от слани. Най-засегнати са регионите в югоизточната част. От очакваните 167 000 тона ще бъдат прибрани 125 000 тона. Най-сериозни са щетите при прасковите, крушите и черешите.

Словения
Словения регистрира огромни загуби миналата година. Нещата не изглеждат по-добре и през настоящия сезон. Студът унищожи 80% от реколтата, като на места стопанствата са загубили до 100% от продукцията си.



Австрия
Миналата година беше лоша за австрийските овощари. Тогава бе регистрирана рекордно ниска продукция, едва 40 000 тона. Тази година ситуацията отново е сложна. Най-големи са щетите в западните части на Австрия. Там щетите са оценени на 80%.

Украйна
Според оценки на местните власти загубите вероятно ще възлизат на 50-60% от очакваната реколта от ябълки. Същото е положението и с крушите.